Interaktivní mapa výzkumné spolupráce mezi tuzemskými institucemi

Technologické centrum AV zveřejnilo vizualizaci výzkumné spolupráce mezi domácími institucemi v letech 2010 až 2014. Poskytuje přehled o spolupráci na výsledcích výzkumu podpořeného z veřejných zdrojů, které byly zaznamenány v RIV v letech 2010-2014.

Spolupráce ve výzkumu a inovacích je jedním z klíčových předpokladů pro získávání, přenos a další rozvoj znalostí. K porozumění úrovně a charakteru této spolupráce je účelné sledovat interakce mezi jednotlivými organizacemi v systému výzkumu a inovací. Jedním z významných kvantitativních ukazatelů, kterým lze úroveň a charakter spolupráce zachytit, je počet a forma výsledků výzkumu a vývoje dosažených společně několika organizacemi. Pomocí síťové analýzy je možné posoudit intenzitu vazeb mezi jednotlivými organizacemi a lépe pochopit způsoby vzniku a šíření znalostí v národním výzkumném systému.

Tato interaktivní aplikace se věnuje výzkumné spolupráci mezi tuzemskými organizacemi. Snahou je poskytnout základní a uživatelsky přívětivý přehled o vazbách v národním výzkumném systému a jeho jednotlivých subsystémech. Pomocí této aplikace získáte základní přehled o spolupráci na výsledcích výzkumu podpořeného z veřejných zdrojů (výsledky evidované v RIV) a podrobněji můžete sledovat spolupráci na různých typech výsledků a mezi jednotlivými typy institucí. Vyhledávat lze rovněž konkrétní instituce a zjistit s kým, na jakých typech výsledků a jak intenzivně spolupracují. V samostatné sekci je možné obdobně prohlížet spolupráci na tvorbě patentů evidovaných v mezinárodní databázi PATSTAT.

Aplikace také poskytuje uživatelům nápovědu, která je seznámí s ovládáním a zdrojovými daty. Webová aplikace obsahuje celkem 18 sítí spoluprací mezi organizacemi. Hlavní sítí je spolupráce všech organizací na všech typech výsledků, které byly zaznamenány v RIV, IS VaVaI v letech 2010 – 2014. Ostatní sítě jsou vytvořeny filtrováním této hlavní sítě podle typu výsledku nebo typu instituce (sektoru). Aplikaci naleznete zde.